KUŞLARIN BİLMEDİĞİMİZ ÖZELLİKLERİ VE EVDE BESLENECEK KUŞLAR

Kuşlar tabiatın olduğu gibi bahçelerimizin, hatta evlerimizin de canlı birer süsü, neşe, canlılık kaynağıdır. Issız bir ormanda kuş sesleri ortalığa nasıl bir canlılık verirse, sabahları uyanınca bahçemizden, yakındaki bir korudan gelen kuş cıvıltıları da bize neşe aşılar.
Ev içinde, kafes içinde beslenen kuşlar ise, ötüşleriyle, durmadan uçuşmaları, zıplamaları ile bu neşeyi, canlılığı odalarımızın dört duvarı arasına kadar getirir.
Tabiatın birçok yaratıkları evcilleştirilip insana alıştırıldığı halde, kuşlarla böyle bir yakınlık kurulamamıştır: Bir kediyi, bir köpeği ev içinde serbestçe dolaşır hale getirebilir, onu kucağına alarak sevip okşayabilirsiniz ama, bir kuşla bu kadar yakın bir ilgi kuramazsınız. Çünkü kuşlar, yaradılıştan, ürkek hayvanlardır.
Cami avlularındaki güvercinler, kumrular insanlara çok alışmışlardır, elinizden yem yemeye bile gelirler; öyleyken, onlar bile, daima tetiktedirler, en ufak ürkütücü bir hareket karşısında hemen uçuverirler.
Onun için, kuş sevenler, onları evlerinde beslemek İsteyince kafese kapatmak zorunda kalırlar. Hiçbir kimse sevdiği, gözü gibi bakıp beslediği bir yaratığı kafese kapamak istemez ama, bir kuş da, ne yazık ki, kendi isteğiyle bizim yanı başımızda yaşamaya razı olmaz.
«Kuşu altın kafese kapamışlar da gene «Ah! yuvam!» demiş» sözü onların özgürlüğü, kendi başıboş hayatlarını ne kadar sevdiklerini belirtir. Belki de kuşların kanatları oluşu, böylece, isteyince geniş ufuklara açılmaya imkân bulmaları onların insanlara tutsak düşmekten alıkoymuş, her zaman için daha geniş çevreler içinde yaşamak istemelerini sağlamıştır kim bilir, belki kediler, köpekler de uçup kaçmak kudretinde olsalardı, insanlara yanaşmazlar, başlarını alıp giderlerdi.
Birçok kimseler, evlerinde kuş beslemekten hoşlanmazlar. «Zavallı bir hayvancağızı kafese kapatıp onun çırpınıp durmasını seyretmek bana zevk değil, azap verir» derler. Buna karşılık, kuşseverler de şöyle savunurlar: «Ben bir kanaryayı, isketeyi, sakayı kafeste beslemekle ona kötülük değil, iyilik ediyorum. Çünkü bu ufacık kuşlar, ormanlarda, korularda yaşadıkça her an büyük kuşlara yem olmak tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.»
Kuş Bakımı Nasıl Yapılır?
Evinde kafes içinde kuş besleyenlerin bu sevimli hayvancıklara kötülük değil, iyilik ettiklerini ileri sürebilmeleri için elbette ki onlara iyi bakmaları, sağlıkları için gerekli şartları gözetmeleri gerekir. Bu bakım, kuşların cinsine göre değişirse de, genel olarak, bütün kuşlar için gözetilecek birtakım noktalar vardır ki bunları şöyle özetleyebiliriz
Bütün kuşların geniş yere ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Kuş kafesleri, odanın ışıklı, havadar bir yerine konmalı, kışın sobalardan uzak bulundurulmalıdır.
· Fazla güneş alan, çok sıcak yer de kuşlar için zararlıdır. Ilık, kuru havalarda kuşların kafesleri evin dışına çıkarılabilir. Yalnız, kafesin konulacağı yerin gölge olmasına, kedilerin erişmelerine imkân olmayan bir bölümde bulunmasına dikkat etmelidir.
· Kafesin içi her gün sodalı suyla temizlenmelidir.
· Sıcak havada, kuşu sıcak bir odamın havasız bir köşesine asmak hiç doğru değildir. Kuş, hava akımı olmayan yerde sıcaktan bunalıp ölebilir. Kuşun fenalaştığını fark eder etmez, kafesi serin bir yere götürün, mümkünse hayvanı soğuk bir yerde bir süre tutun. Kuş iyileşmeye başlayınca da birkaç gün ekmek kırıntısı ile, sütle besleyin. Birkaç gün de suda ıslatılmış tohum verin.
· Kuşlar yumurta zamanında rutubetten iyi korunmalı, her zamankinden biraz daha çok yiyecek vermelidir. Bu yiyeceğe birkaç damla balık yağı katmak faydalı olur.
· Kuşların tırnaklarının, gagalarının fazla uzamalarını önlemek için arada sırada bunları kesmelidir. Yalnız, bu işi siz yapmaya kalkmayın, bir baytara götürün.
· Kuş her hangi bir sebepten yaralanırsa hafif sulandırılmış tentürdiyot sürün. Hayvan fazla kan kaybediyorsa, kanıyan kısmı temiz bir bezle sıkın. § Sinirlenip üzülen kuşlarda tüyler bozulur. Bu gibi hallerde derhal baytara başvurmalıdır.
· Kuşları zaman zaman sessiz, sakin yerlerde bırakmalıdır. Uzun zaman suni ışık altında durmak hayvanlar için zararlıdır.
· Uykuya yatan kuşları rahatsız etmek de doğru değildir. Kuşların uyku zamanında, kafeslerine siyah bir örtü Örtmek faydalı olur.
Kuş çeşitleri nelerdir? İşte sizlere bazı kuş çeşitleri ve özellikleri
Evde Beslenen Kuşlar ve Özellikleri
Evlerimizde beslediğimiz kuşların başlıcaları kanarya, papağan, saka, iskete, bülbüldür. Daha az olmakla birlikte, muhabbetkuşu da beslenir. Şimdi bunların bakım özelliklerini kısaca gözden geçirelim:
Kanarya Kuşu Nasıl Beslenir? Kanarya fotoğrafları
Evlerde beslenen ötücü kuşların en yaygınlarından, en güzellerindendir. Kanaryalar, genel olarak, sarı olur; bununla birlikte, yetiştiriciler, çeşitli döllenmelerle, turuncu, kırmızımtırak kanaryalar da elde etmişlerdir.
Kanaryalar ötüş taklidine çok kabiliyetli hayvanlardır. Yabani kanaryaların ötüşleri hiç de güzel olmadığı halde, kafeslerde yetiştirilen kanaryalar, güzel sesleri dinleye dinleye, güzel ötmesini öğrenirler; bu bakımdan, yeni yetişen kanaryalara bir çeşit şarkı dersi verilebilir. Bu derslerin birkaç şekli vardır: Birincisinde küçük kanaryalara yaşlı, tecrübeli kanaryaların Ötüşü dinletilir.
Bir başka ders şekli ayrıca bülbül yetiştirerek, kanaryalara onların ötüşünü dinletmektir. Öte yandan, bazı meraklı kanarya yetiştiricileri; ilkbahar sabahlan ses alma makinalarıyla ormanlık yerlere giderek bülbül seslerini banda alır, sonra bunları evlerinde çalarak kanaryalarına dinletirler, onların da güzel ötmesini sağlarlar.
Kanaryaların erkeği öter. Bu kuşun devamlı olarak, güzel ötmesini sağlamak için, iki kanaryanın kafeslerini ayrı ayrı odalara birbirlerini görmeyecek şekilde koymalıdır. Erkek kanarya mevsimsiz çiftleştirilirse, ötüşünü kaybeder.
Kanaryaları üretmek için bir çift- hane (= salma), yani büyük bir kafes ister. Bu kafesin içine ağaç dalları, hayvanın yuva yapmasını sağlayacak şekilde özel kaplar konur Bundan sonra mevsiminde biri er kek, biri dişi, iki kanarya salmaya bırakılır.
Dişi kanarya, daha önceden bir kenara bırakılan kıllarla, otlarla, gene daha önce ayrılan özel kabın içine yuvasını yapar, yumurtlar. Yumurtadan çıkan yavru kanaryalar küçük bir et parçası halindedir, onları baba kuş besler. Kanar yalar yılda 6 tane kadar yumurta yaparlar.
Kanarya kafesleri temiz olmalı içinde hayvanın içmesine, banyo yapmasına yetecek kadar bol su bulun malıdır. Kafesteki kuşlar için en tehlikeli şey hava akımında kalmaktır Küçük bir hava akımı, esinti bu zarif hayvanları hemen hasta eder.
Kanaryalar özel kuş yemleriyle beslendiği gibi, ayrıca taze yiyecek de isterler.
Muhabbet kuşu Nasıl Beslenir? Muhabbet Kuşu Fotoğrafları
Son derece güzel renkleriyle tanınan bu kuşlar, kanaryadan biraz büyük olur. Gagaları kıvrıktır. Daima eş eşe yaşadıkları, eşler de birbirine çok düşkün olduğu için «muhabbetkuşu» diye anılan bu kuşların anayurdu Avustralya’dır. Güzel görünüşleri bakımından kafeslerde beslenirler.
Papağan Kuşu Nasıl Beslenir? Papağan Kuşu Fotoğrafları
Pek güzel bir hayvan olmadığı halde insan sesini taklit edebilmesi bakımından büyük bir ilgi gören, bundan dolayı birçok evlerde beslenen bir kuştur. Papağanların tüyleri, cinslerine göre çeşitli renklerde olur. Parlak kırmızı, mavi, yeşil, sarı tüyler bu kuşları olduklarından daha güzel gösterir. Orta Amerika, Afrika ve Okyanusya’nın ormanlık bölgelerinde yakalanır, medeni ülkelerde yüksek fiyatlarla satılırlar.
Papağanların gagası kıvrık, dilleri kalın ve etlidir. Genel olarak, birkaç kelimeyi taklit edebilirler. Uzun bir cümleyi bile tekrarlıyabilen papağanlar vardır. Üzüm vs. gibi yumuşak meyvelerle beslenirler, ayrıca, tohum, fıstık vs. de yerler. Papağanlar büyük bir ustalıkla fıstıkların kabuğunu ayırıp içini yemeyi becerirler.
Evde beslenen papağanlar kafeste tutulabildiği gibi, alıştırılırsa, kafes dışında, özel tüneklerde de yaşıya- bilirler.
Saka Kuşu Nasıl Beslenir? Saka Kuşu Fotoğrafları
Fazla makbul bir kuş sayılmazsa da, evlerdeki kafeslerde oldukça çok beslenir. Hoş bir. ötüşü vardır, tüyleri renk renktir.
Bülbül Nasıl Beslenir? Bülbül Kuşu Fotoğrafları
Ötüşünün güzelliğiyle dillere destan, şairlere ilham kaynağı olan bu hayvanın evde beslenmesi uğur sayılmaz. Ayırca, kafeste iyi ötmiyeceği de söylenir. Ancak, bu genel inanışın tersine, kanaryalarına ötüş öğretmek için salmalarında bülbül besliyen kanarya meraklıları vardır, hiç de uğursuzluktan, ya da hayvanın iyi ötmemesinden şikâyetçi değillerdir.
“Kuşlar kafes harici beslenemez” tarzı genelleme yapmak tamamen yanlış. Benim küçüklüğümde beslediğim kuşu yavru iken almıştık. Kuş yavruyken evin köşelerine kaçıyordu. Belli bir süre sonra bana alıştı ve hiçbir zaman kafes kullanmadım. Masaya gelip çay tabağında peynir yiyordu. Omzumda benimle markete gidiyordu ve hiç kaçmıyordu. Yetiştirmek önemli yoksa önyargıdan ibaret kalır…